Hjelper kommunikatører å navigere i et medielandskap stadig i endring
mai 24, 2013

Cisions bloggtopp: Musikk

Av: Ingvild Vetrhus
Kategorier: Bloggtoppen

Cision har kåret Norges mest innflytelsesrike musikkblogger.

Foto: Karina Gytre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Norsk Musikk

2. Musikkbloggen

3. Furore i Harare

4. Øyvind Holen

5. Berekvam

6. Undrelyd

7. AnaMe

8. Indierekte

9. Benediktes musikkblogg

10. Helenes Home

 

mai 1, 2013

Oppskriften bak Norges mest innflytelsesrike PR og kommunikasjonsblogg

Av: Mads Lundgreen
Kategorier: Bloggtoppen

Cision har intervjuet Hans-Petter Nygård-Hansen, PR og kommunikasjonsrådgiveren som står bak bloggen som kapret førsteplassen på Cisions siste bloggtopp. Hans-Petter forteller oss historien bak suksessbloggen HansPetter.info og deler sine tanker om fremtiden innen kommunikasjon.

Bloggen din HansPetter.info er kåret til en av de mest innflytelsesrike bloggene innen kommunikasjon, PR og markedsføring i Norge. Hva er ingrediensene for å lykkes?

Det er vanskelig å svare veldig bastant her, men ideen min var hele tiden å by på innhold som var preget av mine egne tanker, men samtidig også fundamentert i objektiv innsikt. Jeg har fra dag en forholdt meg til et variert innhold, og brukt mye tid og krefter på å samle på analyse, innsikt og data som jeg kunne bruke til å gi de som leser bloggen min innhold som først og fremst er aktuelt utifra et norskt perspektiv.

Jeg liker å stille spørsmål, jeg liker å investigere og jeg liker å skrive. På generelt grunnlag kan man kanskje si at den viktigste ingrediensen for å lykkes – uansett her i livet – er å trives med det man driver med. Jeg hadde aldri klart å holde et såpass godt liv i bloggen om jeg ikke hadde likt å blogge.

Når startet du bloggen din, og hvor lang tid tok det å etablere den?

I slutten av august 2010 ble HansPetter.info offisielt lansert og da hadde jeg på plass (tror jeg) omtrent 15 artikler samme dagen. Det var viktig å ha litt innhold fra første dag. I starten var det selvsagt ikke mange som leste bloggen min, ikke hadde jeg tatt i bruk Twitter heller, og på Facebook hadde jeg kun min egen profil. Det første halve året handlet på mange måter om å prøve seg frem, finne «min egen stemme», finne innhold andre steder som kunne inspirere meg til å skrive, samt lære meg rett og slett hvordan jeg selv skulle håndtere både WordPress-plattformen som jeg hadde lagt bloggen min på, men ikke minst hvordan hele samspillet mellom bloggen og de respektive sosiale nettverkene best kunne fungere sammen.

På mange måter synes jeg fortsatt at bloggen min er i en etableringsfase – den endres og tilpasses hele tiden, og jeg bruker nesten like lang tid på å skrive som jeg bruker på å utvide rekkevidden min. Nettverkingen kan på ingen måter undervurderes, og det er nesten en 24/7 jobb i seg selv.

Hva motiverte deg til å starte bloggen?

Lang historie kort så begynte jeg først og fremst å blogge fordi jeg var nysgjerrig på bloggkonseptet og interessert i hvordan jeg kunne komme i dialog og kontakt med en målgruppe jeg ikke kjente, med et innhold som ville være aktuelle for de. Årsaken var knyttet til min daværende jobb – som Nord-Europeisk salgsjef i Cisco for mindre virksomheter. Cisco var et forholdsvis ukjent brand i denne sammenhengen, og produktene ble solgt via distributører og forhandlere. Med en ukjent merkevare var det ikke enkelt å få fokus fra våre partnere, som ikke ville fokusere fordi de selv ikke opplevde en etterspørsel. Kunnskapen jeg skulle erverve meg via min egen blogg skulle således brukes til å få manglende tilbud og etterspørsel til å møtes – og dermed økes.

Hvilke andre blogger innen PR/markedsføring/kommunikasjon leser du? Finnes det en følelse av fellesskap?

Det er en stor grad av fellesskap blant flere av de som er mest aktive på «bloggfronten» og i sosiale medier forøvrig. Det er en spennende tid vi er inne i, hvor alle forretningsmodeller uavhengig av bransje egentlig er påvirket – frivillig eller ikke. Etablerte markedsmodeller blir snudd på hodet, noen blir forkastet og nye kommer til. Gjennom sosiale medier og min egen blogging har jeg blitt kjent med utrolig mange nye mennesker som hver dag beriker meg med enten med deres egen innsikt eller med tips om andre aktuelle nyheter og saker jeg bør lese.

Fellesskapet har sålangt – for min egen del – kulminert med Nils Petter Nordskars Social Media Days hvor store deler av bransjen og fellesskapet møtes for å mingle, diskutere og bli inspirert…og for å møtes ansikt-til-ansikt, siden vi for det meste møtes først og fremst i diverse sosiale medier, siden vi er godt spredt i hele landet.

Kommunikasjonsbransjen er i konstant utvikling. Hva tror du den neste store trenden i kommunikasjon vil være?

Jeg tror heller på flere små, men betydelige trender enn en stor endring hva gjelder kommunikasjon. Den største – og muligens den viktigste vil først og fremst handle om hvordan ansatte internt vil drive frem en helt annen kommunikasjonskultur. Bedrifter som lykkes med sin innsats i sosiale medier har i nesten alle tilfeller til felles at de har en åpen kommunikasjonskultur. Derimot har de fleste virksomheter i dag en relativ lukket informasjonsstruktur.

På mange måter håper jeg at den store trenden vil være at bedrifter og virksomheter blir flinkere til å snakke med og ikke bare til. Frem til nå har veldig mange vært veldig opptatt av å snakke om seg selv, i stedet for å snakke om det kundene deres er opptatt av. For å etablere tillit mellom et stadig mer krevende publikum vil bedrifter måtte bli flinkere til å gi kundene det de faktisk vil ha, og ikke bare det bedriftene tror de vil ha. Da blir stikkordet dialog og kommunikasjon og mindre informasjon.

Hva er dine tanker om Content Marketing?

Den upersonlige og formelle informasjonsformidlingen vil på mange måter erstattes av en personlig og uformell historiefortelling – gjerne gjennom en virksomhetsblogg eller i andre digitale kanaler. Med en eksploderende hastighet i bruk av smarttelefoner og andre mobile enheter vil også mye mer av kommunikasjonen foregå over mindre skjermer hvor vår evne til å opprettholde konsentrasjonen vil kreve kortere innhold som kan konsumereres på mye kortere tid enn hva vi tidligere har vært vandt med. Enkelere språk, mer bruk av flere medier (tekst, lyd, bilde og video) og infografikk for å få frem tungt innhold vil være avgjørende for å nå ut med sine budskap. Den gamle pressemeldingen vil bli mer og mer utfordret og journalistene vil måtte kjempe for å opprettholde sin posisjon i takt med at flere og flere bedrifter vil ta hånd om historiefortellingen og distribusjonen selv, ved hjelp av bloggplattformer og sosiale medier.

Du har sosiale profiler på både Twitter og Google+. Hvordan bruker du kanalene? Påvirker profilene dine hvordan du samler eller sprer nyheter?

Jeg bruker mine sosiale nettverk på forskjellige måter og til forskjellige formål. Det er ennå ganske så begrenset hva jeg bruker Google+ til. Har flere ganger forsøkt blant annet å flytte diskusjoner over fra Twitter – for 140 karakterer begrenser seg raskt når flere enn to diskuterer – til Google+, men enn så lenge har det blitt med forsøkene. Google+ er og blir for de spesielt interesserte, og de som absolutt ikke vil bruke Facebook kan det virke som. Hva gjelder Facebook blir det brukt til veldig mye – som en intern samhandlingsplattform, som samhandlingsplattform med flere kunder og andre interessegrupper, til min egen profil, samt min egen Facebook-side hvor mye av samtalene dreier seg om hva jeg poster på bloggen. Twitter like så, men her finner jeg ikke minst mye annet av verdi, fra flere lister jeg har som er kategorisert enten på tema eller bransje.

Til sist er jeg også forholdsvis aktiv på Instagram – mest privat, samt Foursquare som blir brukt flittig – og gjerne i kombinasjon med Instagram. Det sosiale nettverket jeg kanskje har økt mit bruk mest i i det siste må nok sies å være LinkedIn. Fra å ha vært med siden LinkedIn dukket opp er det først nå det siste halve året at engasjementet virkelig har tatt seg opp her, utover å bare være en nettverksbase med CVer. LinkedIn har ikke minst økt på bekostning av Google+ i det siste vil jeg påstå og fremstår mer og mer som det tredje mest brukte sosiale nettverket – etter Facebook og Twitter – for meg i alle fall.

Til slutt, hvordan vil du bli pitchet av PR-folk? Hvilke feil hender det at PR folk begår når de kontakter deg?

Den største feilen som PR-folk gjør når de tar kontakt med meg må vel sies å være at de ikke har gjort researchen sin godt nok til å vite at jeg jobber i Norges mest kjente PR-byrå – Geelmuyden.Kiese.

 

 

 

 

 

februar 25, 2013

Cisions bloggtopp: Vintersport

Av: Mads Lundgreen
Kategorier: Bloggtoppen

Vi har denne måneden valgt å fokusere på Norges mest innflytelsesrike vintersport blogger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Aksel Lund Svindal

2. Skiblog.no

3. Andersbacke.com 

4. Marit Bjørgen 

5. Ski Club XCountry 

6. En Skiløpers Bekjennelser 

7. Bakkerolfen 

8. Skidskytt.com 

9. SKIRomsdal 

10. Skilinja Langrenn Lillehammer 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

februar 6, 2013

Historien bak suksessbloggen Elenita

Av: Mads Lundgreen
Kategorier: Bloggtoppen

Cision har intervjuet Lena Fidjestad, journalist studenten som står bak motebloggen, Elenita. Lenas blogg havnet som nummer 7 på listen over norges mest innflytelsesrike moteblogger, og hun forteller oss hvordan det hele startet.

Bloggen «Elenita» er kåret til en av de mest innflytelsesrike motebloggene i Norge. Hva er ingrediensene for å lykkes?

Det er vanskelig for meg å skulle svare på vegne av leserne, for det er nok flere grunner til at de ulike personene klikker inn på bloggen. Jeg tror likevel det har lønnet seg å spisse seg inn mot-, og holde seg til et tema. Leserne vet hva de kan forvente seg når de besøker «Elenita». I tillegg har jeg hele konsekvent valgt kvalitet fremfor kvantitet når det kommer til blogginnlegg. Jeg produserer det meste stoffet selv, så mye av det jeg publiserer er unikt for min blogg.

Når begynte du bloggen din, og hvor lang tid det tok å etablere den?

Jeg startet bloggen min i mai, 2008. På det tidspunktet var ikke blogghavet like stort, så det tok ikke lag tid før ballen rullet. I løpet av sommeren fikk jeg noen intervjuforespørsler og fikk delta på ulike prosjekter, samt at andre linket til meg via sine blogger. Etter det fikk jeg trofaste lesere som fulgte bloggen jevnlig.

Hva motiverte deg til å starte bloggen?

På det tidspunktet var jeg syk med ME, kronisk utmattelsessyndrom. Jeg hadde lite kontakt med omverdenen siden energien ikke strakk til. Mens jeg var syk leste jeg mange moteblogger med stor glede, og bestemte meg for å opprette en selv. Bloggen ble et slags «vindu» mot omverdenen, hvor jeg fikk utfolde meg kreativt, og komme i kontakt med andre mennesker.

Hvilke andre blogger innen mote leser du?  Er det en følelse av fellesskap?

Jeg leser ikke blogger like flittig nå som jeg gjorde tidligere. Likevel har jeg noen favoritter, som Angelica Blick, Northern Light, Vanillascented, Park & Cube og Amlul.com. Jeg har helt klart en følelse av fellesskap, bloggere imellom. Min oppfatning er at bloggerne støtter hverandre og backer hverandre opp. Jeg har fått venner og bekjente via bloggingen, både innenlands og internasjonalt, noe jeg setter veldig stor pris på.

Du har sosiale profiler på både Facebook og Twitter. Hvordan bruker du kanalene? Påvirker profilene dine hvordan du samler eller sprer nyheter?

Jeg har litt å gå på i forhold til bruk av de sosiale kanalene på «Elenita». I sommer blogget jeg for lokalavisa Fædrelandsvennen, og da var en del av jobben å promotere bloggen Sørlandsstil via Twitter og Facebook, ved å varsle nye innlegg, skrive statuser i ny og ne, samt gi smakebiter på innlegg som senere dukket opp på bloggen. Vi opprettet også egne album fra festivaler hvor folk kunne tagge seg selv i bildene. Sosiale medier gir muligheten til å tilnærme seg leseren på en ny måte, så det er klart at de påvirker informasjonsformidlingen. Internettbrukere blir stadig mer passive, og oppsøker i mindre grad sider enn tidligere, derfor er det viktig å være tilstede på- og hente dem inn fra plattformer hvor de befinner seg.

Til slutt, hvordan vil du bli pitchet til PR-folk? Hvilke feil kan PR folk begå når de kontakter deg?

Jeg tar alle henvendelser mer seriøst når de er rettet mot meg personlig enn generelle nyhetsbrev. En av de største feilene PR-folk begår i mine øyne er å foreslå samarbeid hvor jeg skal skrive om deres produkt mot en link tilbake fra deres side. Bloggen min er ikke en gratis reklamekanal. Jeg ønsker heller ikke å inngå forhåndsavtaler om å skrive om f.eks. produkter jeg mottar. For meg er det viktig å ta leseren på alvor, og kun skrive om ting jeg har testet og kan gå god for.