Sommeren nærmet seg med stormskritt, blomstene titter frem, hage er så mye mer enn gressplen som skal klippes og bed som må lukes, det er tid for hagearbeid!  Vi  på Cision research avdeling har lagd en Topp 10 liste over de mest innflytelsesrike hageblogger i mai måned. På førsteplass i topplisten finner vi  Norges mest leste hageblogg Moseplassen som skrives av Anne Havåg Holter-Hovind . Nedenfor avslører hun hemmligheten bak bloggens fremgang.

 

Hvordan fant du veien til blogging og hva betyr blogging for deg?

Jeg hadde da lest et knippe ulike blogger over flere år uten å ha noen ambisjon om å ha en egen, men med hage så kom plutselig behovet for å dele med andre.

Bloggingen har blitt veldig viktig for meg. Moseplassen gir meg en unik mulighet til å dele egen hageglede og kunnskap med andre, som igjen har gitt meg mange nye venner.

Du har blogget en stund, er det noe forskjell på før og nå?

Når jeg startet så blogget jeg kortere, enklere og hver eneste dag. Over tid har bloggpostene blitt lengre og med et høyere ambisjonsnivå på tekst og bilder, men gleden over hagen og ønsket om å formidle har ikke forandret seg.

Hvordan beskriver du ditt forhold til dine lesere og hvordan holder du deres interesse oppe?

Jeg ser på leserne på Moseplassen som hagegjester og hvor de som ønsker kan dele av egne erfaringer og gleder, eller komme med spørsmål.

Jeg holder meg alltid til hage, men varierer med ulike tema  og ulike «tyngder» på bloggpostene gjennom uken. Vise engasjement i hver enkelt bloggpost og smitte andre med glede eller kunnskap.

Hva tror du er de største medietrendene i Norge nå for tiden?

For meg så er dette med individualisering den store trenden. Via mange ulike nye tjenester så får vi større påvirkning over vår mediehverdag.

– Det kommer stadig nye tjenester for å dele egne interesser og bli inspirert av andres, de nye store der er Pinterest og Instagram.

– Hvordan vi konsumere tv og film er i ferd med å endres. Flere og flere av oss er ikke lenger prisgitt tv-kanalen og kabelfirmaets oppfatning av hva vi skal se og når. Opptaksbokser på tv og streamingtjenester via internett setter konsumenten i førersetet.

– En mer ”personlig” kontakt mellom de som selger et produkt/ tjeneste og mottaker. Firmaene ønsker å være kompisen din for å få din lojalitet. Innbakt i dette er også individualisert reklame.

Sosiale media – som en blogger, hvordan bruker du sosiale medier? Er det noen sosiale medier du ikke kan være foruten?

Jeg bruker både Pintrest, Twitter og hageforum, men det viktigste for bloggen er utvilsomt andre blogger og Facebook. Når det gjelder facebook så er det tre ulike fordeler ved den. For det første så kommer facebooksidens oppdateringer inn i hverdagen til folk, slik at følgerene enkelt kan få med seg nye innlegg. Dette resulterer i at besøk via FB har mindre sesongsvingninger enn andre kilder. For det andre så er det mange som synes det er enklere å ta kontakt gjennom facebooksiden enn via kommentarfeltet på bloggen. Og for det tredje så bruker leserne facebook for å anbefale andre å lese bloggposter, og på den måten når jeg ut til mange helt nye lesere, lesere som ikke kjenner bloggsfæren.

Hvordan er ditt forhold til PR industrien? Hvilke pressemeldinger ønsker du å få tilsendt?

Pr byrå som bindeledd kan være veldig praktisk. Det er vanligvis enkelt å forholde seg pr-ansvarlig, de har kunnskap og rutiner.

Når det gjelder pressemeldinger så kan de være veldig nyttige for meg som hageformidler, men da må de være gjennomtenkte. En pressemelding med et klart fokus og gode lenker videre til ytterligere informasjon og bilder er enklere for meg å bli engasjert av og føre videre.

Hvilke råd har du for andre som vil starte å blogge og få samme framgang som deg?

1. Skriv om noe du brenner for. Ha et engasjement, skriv fra hjertet! Det er da du finner de unike vinklene som gjør at ditt stoff skiller seg ut fra alt det andre. Er det et firma som blogger så husk at de aller fleste lesere foretrekker en personlig kontakt med firmaet så ikke gjem vekk bidragsyterne.

2. Hold deg til ett tema! Det er mye enklere å fange leserens interesse om denne raskt forstår hva bloggens mål er, både hele bloggen og den enkelte bloggposten.

3. Gjør det enkelt for leserne å finne frem på bloggen din. Bruk kategorier og stikkord slik at lesere raskt kan finne mer innen samme tema, og sett inn lenker i teksten til relevant stoff du har skrevet før

4. La det være så enkelt som mulig å kommentere, og svar på kommentarene!

5. Husk på lesbarhet. Jeg ser mange bloggere blir så fascinert av mulighetene ved å være kreative med bloggdesignet at de lar bloggen eksplodere. Bilder bak tekst og ulike fonter i all verdens størrelser og farger ser muligens morsomt ut, men blir omtrent umulig å lese.